PALEO DIET AND BERLIN – ΦΑΤΕ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΓΟΝΟΥΣ – Ρεπορτάζ

Το πρώτο στην Ευρώπη ρεστοράν παλαιολιθικής διατροφής άνοιξε ήδη στο Βερολίνο, με σεφ δύοΈλληνες. Ονομάζεται <<Sauvage>> και σερβίρει paleo πιάτα που το περιεχόμενό τους παραπέμπει βαθιά πίσω στον χρόνο. Μια ακόμα γαστρονομική μόδα; Μία διατροφική επανάσταση λένε οι συντελεστές του, που θέλει να απελευθερώσει τον οργανισμό μας από τις ανθυγιεινές συνέπειες της μοντέρνας βιομηχανοποιημένης διατροφής. 

 

Image

 

Ελευθεροτυπία, Περιοδικό Ε

Ρεπορτάζ: Σπύρος Χατζηγιάννης

Σε ένα μοντέρνο και σκοτεινό τηλεφωνικό κέντρο – χάι τεκ σπηλιά του Βερολίνου γεννήθηκε και επί ευρωπαικού εδάφους μια άκρως επαναστατικά πρωτόγονη και υγιεινή ιδέα, που επιστρέφει την διατροφή μας τουλάχιστον 10.000 χρόνια …πίσω. Ένας Βέλγος φωτογράφος, ο 30χρονος Μπόρις Λειτέ – Ποκό, έκανε εκεί βίρτουαλ κοπάνα από την μονοτονία της αυτοματοποιημένης εργασίας του σέρφαροντας στο ίντερνετ, αναζητώντας το διαιτολογικό μάννα να πέσει από τον ουρανό του Γκούγκλ. Έχοντας μεγαλώσει σε μια λίαν υγιεινή και διατροφικά αυστηρή οικογένεια στην ύπαιθρο της χώρας του και μαστιζόμενος από παιδί από σοβαρά προβλήματα υγείας και έχοντας δοκιμάσει μια σειρά από δίαιτες δίχως αποτελέσματα, το τζίνι του Γκούγκλ του έβγαλε ένα θελκτικό μήλο – μπλογκ: <<Διάβαζα συνεχώς λοιπόν>> μας λέει ο μυώδης Μπόρις, που το 2008, όταν έφτασε στο Βερολίνο, ζύγιζε μόλις 58 κιλά, <<και έπεσα στο μπλογκ του Μάξ Σίσον, το ‘Mark’s Daily Apple’(http://www.marksdailyapple.com/). Έτσι ανακάλυψα, από σύμπτωση την δίαιτα πάλεο>>.

Image

Ακολουθώντας την φανατικά είδε μέσα σε έναν μήνα τα προβλήματα υγείας που είχε να εξαφανίζονται. <<Με αυτή την δίαιτα έχεις τόση πολύ ενέργεια. Ήθελα να εκραγώ και να βγω από το σώμα μου! Δεν μπορούσα πλέον να κάθομαι μπροστά σε αυτό το κομπιούτερ.>>

 Έτσι παρέα με τον Βραζιλιάνο σύντροφό του Ροντρίγκο, άρχισαν να μαγειρεύουν συνεχώς σχετικά πιάτα στο σπίτι τους και τελικά κατέληξαν να ανοίξουν το 2011 στο Βερολίνο το πρώτο ρεστωράν στον κόσμο που προσφέρει πιάτα που συμφωνούν πλήρως με την βάση της διατροφής των πρωτόγονων κυνηγών συλλεκτών προγόνων μας. <<Δεν μπορούσαμε να βγούμε να φάμε έξω. Δεν υπήρχαν ρεστοράν με το φαί αυτής της δίαιτας. Και σκεφτήκαμε: Γιατί δεν το κάνουμε εμείς;>>. 

Image

Ο Μπόρις Λεϊτέ – Ποκό

Στην Πφλούγκερ στράσσε, λοιπόν, του χιπ προαστίου Νοικόλν της πόλης δεσπόζει το ρεστωράν σημαία της πάλεο διατροφής ( μια διατροφή σε αρμονία με την βάση της τροφής του προιστορικού ανθρώπου…) στην Ευρώπη με το …παλαιολιθικότατο όνομα Sauvage. Ένας πίνακας έξω από αυτό ανακοινώνει <<Μια πραγματική διατροφική επανάσταση>>.

Image

 

Το μανιφέστο αυτής της πρωτόγονης επανάστασης στηρίζεται στην ιδέα ότι για περίπου 2.500.000 χρόνια, μέχρι την ανάπτυξη της γεωργίας δηλαδή, οι πρόγονοί μας τρέφονταν με πολύ κρέας από κυνήγι και πολλά φρούτα και λαχανικά. Και τα σιτηρά ήταν παντελώς απόντα από τα γεύματά τους. Ταυτόχρονα τα τελευταία 10.000 χρόνια κατά τα οποία τα σιτηρά όπως το ψωμί και το ρύζι έγιναν οι εκλεκτοί πρωταγωνιστές της σαπουνόπερας της διατροφής μας έχουμε μια έκρηξη από ασθένειες, από διαβήτη εώς αλλεργίες, που σχετίζονται άμεσα με την άνωθεν διατροφή. Η πάλεο διατροφή εξοστρακίζει λοιπόν όλα τα σιτηρά και χρησιμοποιεί στην βάση της μόνο κρέας ελευθέρας βοσκής, ή, κυνηγιού, πολλά λαχανικά, καρπούς και φρούτα εποχής. Αν θέλετε να την ακολουθήσετε πρέπει να πείτε, κυριολεκτικά, το ψωμί ψωμάκι! Και γιατί παρακαλώ θα μου πείτε; Θέσαμε, λοιπόν, και εμείς την ίδια ερώτηση στον εμπνευστή του καλτ Βερολινέζικου ρεστωράν: <<Με την κανονική δίαιτα με σιτηρά το σώμα μας υποβάλλεται σε ένα στρες για να απορροφήσει αυτά τα συστατικά δημιουργώντας ένα τεράστιο ποσό ινσουλίνης σε ένα πολύ σύντομο διάστημα, κάτι που το σώμα μας δεν έκανε στο μεγαλύτερο μέρος της εξέλιξής μας. Η πάλεο διατροφή είναι μια επιστροφή στα βασικά του μεταβολισμού μας. Πίσω σε αυτά που έκανε το σώμα μας για 2.500.000 χρόνια.>>.

Image

Και ο διάβολος για τους πιστούς της παλαιολιθικής διατροφής πάλεο είναι τα λεγόμενα anti – nutrients, ή, αντι – διατροφικές ουσίες, σαν το …σεσημασμένο από τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής γλουτένιο. Όπως αναφέρει το σάιτ του εστιατορίου: <<Τρώγοντας στο Sauvage σημαίνει ότι το σώμα σας δεν θα γίνει θύμα επίθεσης από αντι – διατροφικές ουσίες σαν τις λεκτίνες, τις φυτάτες και το γλουτένιο που έρχονται τρώγοντας σιτηρά.>>. Η αναμπουμπούλα που προκαλούν οι εν λόγω ουσίες – τρομοκράτες στην φυσική πειθαρχία/διατροφική ειρήνη/γαλήνη του σώματός μας έγκειται στο γεγονός ότι εμποδίζουν την απορρόφηση των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων σε αυτό. Σαν να πηγαίνεις να μπείς σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου που είναι ήδη κατειλημμένο δηλαδή…

Image

Πέρα, όμως, από τις αμαρτίες των σιτηρών που πρέπει να πέσουν στην πυρά των οπαδών του πάλεο, ποιο είναι το βασικό διατροφικό όφελος που προσφέρει η ίδια η δίαιτα και το οποίο δεν υπάρχει σε φαγητά όπως το φωμί και τα μακαρόνια; Ένας από τους γκουρού του διατροφικού κινήματος, ο συγγραφέας του βιβλίου ‘The Paleo Diet’και καθηγητής του πανεπιστημίου του Κολοράντο στην Αμερική ο Λορέν Κορντέν υποστηρίζει, όπως και ο Μπόρις και η πάλεο ομάδα του Sauvage, ότι η πάλεο διατροφή προσφέρει την ιδανική αναλογία Ωμεγα 6 με Ωμέγα 3 λιπαρών. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Κορντέν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην Αμερική ( στο σάιτ mercola.com): <<Η αναλογία των Ωμέγα 6 με τα Ωμέγα 3 λιπαρά είναι κατά μέσο όρο στις δυτικές δίαιτες 12:1. Στο μεγαλύτερο κομμάτι της ύπαρξης της ανθρωπότητας πριν από την εποχή της γεωργίας αυτή η αναλογία ήταν μεταξύ 1:1 και 3:1.>> Όπως μας τονίζει ο Βερολινέζος Μπόρις <<τα λίπη των ζώων ελευθέρας βοσκής έχουν πολύ υψηλότερο ποσό Ωμέγα 3 λιπαρών από τα ζώα εκτροφείων τα οποία έχουν πολλά Ωμέγα 6 λιπαρά στο λίπος τους επειδή τρέφονται με ζωοτροφές από σιτηρά. Το κρέας ελευθέρας βοσκής και κυνηγιού που σερβίρουμε εδώ είναι πολύ πλούσιο σε Ωμέγα 3 λιπαρά λοιπόν.>>. Κάτι που βαφτίζει το κρέας πάλεο ιδιαίτερα υγιεινό γιατί σύμφωνα με τον Κορντέν: <<Οι υψηλές αναλογίες Ωμέγα 6 με Ωμέγα 3 στην διατροφή μας συνδέονται με με μεγαλύτερο ρίσκο για καρδιαγγειακές ασθένειες, κάποιους τύπους καρκίνου και τείνουν να μεγιστοποιούν τις αντιδράσεις που προκαλεί η ασθένεια των φλεγμονών.>>. Και όπως προσθέτει ο Αμερικάνος καθηγητής: <<Τα δημητριακά προσφέρουν το 50% της ενέργειας και το 50% των πρωτεινών που καταναλώνονται από τους ανθρώπους όλου του πλανήτη.>>.

Image

 

Στην Ελλάδα της κρίσης όπου όλο και περισσότεροι πολίτες τρώνε πολύ ψωμί και μακαρόνια για να γεμίσουν το άδειο στομάχι αυτό μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. <<Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αντέξουν καλύτερα τα δημητριακά. Η υγεία μας όμως ξεκινά να έχει σημαντικά προβλήματα όταν τα δημητριακά και σιτηρά προσφέρουν το 70% των θερμίδων της καθημερινής μας διατροφής>>, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κορντέν. Προσθέτοντας ότι την προϊστορική εποχή η μέση δίαιτα αποτελούνταν κατά 60 με 80% από λίπος και πρωτείνες.

Εν ολίγοις στην κουβέντα μας με τους φίλους του πάλεο μας τόνισαν ότι τα κύρια οφέλη από αυτή την δίαιτα των σπηλαίων είναι: αλματώδη αύξηση της ενεργητικότητας και της φυσικής κατάστασης, εξαφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας όπως οι αλλεργίες σε διάφορα τρόφιμα, αυξημένη λίμπιντο, δραματική μείωση του λίπους και αύξησης της μυικής μάζας του σώματος.

Image

Όπως ανέφερε ο Αμερικάνος ανθρωπολόγος Τζόν Σία σε ρεπορτάζ του Σπίγκελ <<Οι υγιείς άνθρωποι της προιστορικής εποχής ήταν πολύ πιο δυνατοί και πολύ πιο γυμνασμένοι από εμάς σήμερα.>>. Και το γεγονός ότι ζούσαν πολύ λιγότερο από εμάς, υποστηρίζει ο επιστήμονας οφειλόταν <<στις μολύνσεις, τα ατυχήματα και το υψηλό ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας>>. 

Τα τελευταία τρία χρόνια μεγάλα έντυπα σαν το Γερμανικό Der Spiegel και τους Τάιμς της Νεάς Υόρκης έχουν ασχοληθεί εκτενώς με αυτούς τους μοντέρνους ανθρώπους των σπηλαίων. Στην Αμερική το κίνημα έχει λάβει  σχεδόν φονταμενταλιστικές διαστάσεις. Πέρα από το διατροφικό κομμάτι οι φανατικοί του πάλεο προσπαθούν να μιμηθούν το λάιφστάιλ των προγόνων μας, τρέχοντας ξυπόλυτοι τον χειμώνα, σηκώνοντας τεράστιες πέτρες αντί για βάρη, δωρίζοντας αίμα ανά τακτικά διαστήματα ( υποστηρίζουν ότι το κυνήγι άγριων ζώων και οι σχετικές μάχες προκαλούσαν τακτικές απώλειες αίματος στου κυνηγούς…) και μένοντας νηστικοί εώς και 30 ώρες για να μιμηθούν τα διατροφικά …κενά στο άναρχο μενού των πρωτόγονων κυνηγών! Όπως δήλωνε ο επιχειρηματίας και πάλεο οπαδός Ρίτσαρντ Νικολέι στο Σπίγκελ: <<Μέσα σε τρία χρόνια έχασα τριάντα κιλά και αισθάνομαι πιο δυνατός από ποτέ>>, ενώ μετά από τις τακτικές 30ωρες νηστείες του <<το κεφάλι μου ήταν πιο καθαρό από ποτέ.>>.

Image

Ο κρητικός σεφ του Βερολινέζικου πάλεο ρεστοράν Sauvage, Γιώργος Μπάκαης

 

Στον ναό τώρα του Πάλεο φαγητού στο Βερολίνο οι ιερείς, ή, σεφ, είναι ένα ζευγάρι δύο Ελλήνων, του Κρητικού Γιώργου Μπάκαη και της ελληνοαμερικάνας γυναίακς του Ειρήνης. Πρόσφατη έκθεση του διεθνούς οργανισμού καταπολέμησης της φτώχειας Oxfam America τοποθετεί την Ελλάδα στην 8η θέση με τις καλύτερες χώρες σε ποιότητα φαγητού, μεταξύ 125 χωρών. <<Είμαστε δηλαδή πάλεο χώρα και δεν το ξέρουμε;>> ρωτάω τα παιδιά. Ο Γιώργος μου λέει <<Τώρα που κατέβηκα κάτω Κρήτη και μαγείρευε η μάνα μου κάναμε κατσικάκι στην κατσαρόλα με χόρτα και με αγγινάρες. Είναι κλασικό ελληνικό φαγητό και είναι καθαρά πάλεο φαγητό, επίσης! Πολλά φαγητά που έχουμε πληρούν τις πάλεο προδιαγραφές.>>. Αν αποφύγουμε ψωμί, πατάτες και ζυμαρικά γινόμαστε πιο πάλεο από ποτέ, λοιπόν. Τα παϊδάκια έτσι έχουν πέσει θύμα διατροφικής παρεξήγησης! Ο Γιώργος τονίζει ότι <<ο κόσμος ας πούμε λέει μην τρως παϊδάκια. Το παϊδάκι δεν έχει τίποτα. Όταν έρθει το σώμα σου σε μια κανονική συνθήκη φάε όσα παϊδάκια θες και μια σαλάτα. Μην φας ψωμί και τηγανητές πατάτες.>>. Και το σουβλάκι επίσης είναι μια χαρά, αρκεί να μην συνοδεύεται από πίτα και πατάτες…

Image

Η περίπτωση της συντρόφού του Ειρήνης έχει επιπλέον ενδιαφέρον γιατί έχει μεγαλώσει στην Αμερική, την χώρα, που γέννησε την Πάλεο διατροφή. Γιατί λοιπόν αυτή η προϊστορική διατροφή ξεκίνησε από μια χώρα που αγκαλιάζει ως ύψιστή αξία της το καινούργιο; Ποια είναι η σχέση της με την έννοια του μοντέρνου; <<Η Ευρώπη είναι μια ήπειρος με πολύ δυνατές εθνικές παραδοσιακές κουζίνες. Η Αμερική είναι ως επί το πλείστον ένα φαστ φουντ έθνος. Οι άνθρωποι εκεί δεν ενδιαφέρονται πολύ για το φαγητό και έχουν παράλληλα μεγάλα προβλήματα με παχυσαρκία, διαβήτη κτλ…Αυτή όμως η έλλειψη παράδοσης έχει το καλό ότι μπορεί να σε κάνει να πειραματίζεσαι ακόμη και με την διατροφή χωρίς κολλήματα. Ένας Αμερικάνος φίλος μας που είναι από την Καλιφόρνια μας λέει ότι πολλοί χορτοφάγοι εκεί αρχίζουν και γίνονται πάλεο. Και βλέπεις πόσος κόσμος στην Αμερική σήμερα δεν αντέχει το γλουτένιο. Πολύς κόσμος γίνεται πάλεο γιατί έχει σοβαρά προβλήματα υγείας που απορρέουν από την βάση της μοντέρνας διατροφης μας που είναι ξένη προς το σώμα μας και τα ένστικτά του>>. Και το πιο σημαντικό αυτής της υπόθεσης είναι το σώμα μας αρχίζει να εξοστρακίζει τα κύρια υλικά της μοντέρνας και βιομηχανοποιημένης διατροφής. Σκεφτείτε ας πούμε ότι η υβριδοποίηση του σιταριού τα τελευταία 50 χρόνια γέννησε ένα φυτό το οποίο είναι πολύ διαφορετικό από το σιτάρι που καλλιεργούσαμε και τρώγαμε πριν 30 – 40 χρόνια. Οι αλυσίδες των πρωτεινών του είναι 4 με 5 φορές πιο πολύπλοκες από αυτές που είχε το σιτάρι ακόμη και μέχρι το 1980, σύμφωνα με σχετικές έρευνες. Αυτό για τους οπαδούς της πάλεο διατροφής αποτελεί το διατροφικό πείραμα για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε.

 

Image

Ο πάλεο συνεταίρος και σύντροφος του Μπόρις, ο Βραζιλιάνος Ροντρίγκο Λεϊτέ – Ποκό

 

. Όπως μας λέει ο Μπόρις <<είναι πολύ περίεργο ότι οι άνθρωποι βλέπουν τον πάλεο τρόπο ζωής ως ένα πείραμα. Και αν είναι θα έλεγα ότι είναι ένα πολύ πετυχημένο πείραμα. Γιατί επέτρεψε στους προγόνους μας να μεγαλουργήσουν για 2.500.000 χρόνια. Τα πειράματα που γίνονται με το βιομηχανοποιημένο φαγητό και την γεωργία στο πρόσφατο παρελθόν είναι ένα μικροσκοπικό κομμάτι της διατροφικής μας ιστορίας>>.

Νωρίτερα, μιλώντας με τον Μπόρις του είχα επισημάνει αν θεωρεί τον εαυτό του και κάθε λάτρη του πάλεο, ως ένα είδος διατροφικού αρχαιολόγου που με τις πολύ υγειινές ανασκαφές του φέρνει στο φως μοναδικά ευρήματα. <<Εν μέρει ναι>> τονίζει προσθέτωντας όμως ότι <<ένας αρχαιολόγος δεν είναι κάποιος που δημιουργεί κάτι νέο και βάζει κάτι σε πράξη. Η μελέτη της ιστορίας είναι σίγουρα ένα κομμάτι της κουζίνας μας, αλλά, πιστεύω ότι προχωράμε ένα βήμα παραπάνω. Και με αυτή την έννοια το πάλεο είναι κάτι μοντέρνο, δημιουργούμε κάτι καινούργιο βασιζόμενοι σε μια γνώση που είτε είχε ξεχαστεί είτε είχε παραμείνει κρυμμένη>>. 

Πάρτε για παράδειγμα το παλαιολιθικό ποτό ενέργειας των παιδιών την λεγόμενη κομπούντσα που όπως μας λέει ο Γιώργος <<προέρχεται από την ζύμωση μαύρου τσαγιού με ζάχαρη, που δημιουργεί ένα ειδικό βακτήριο. Όταν το πίνεις έχει την γεύση ξυδιού και καθαρίζει το συκώτι σου. Οι τοξίνες που αποβάλλει το συκώτι σου δίνουν ενέργεια και το πίνουμε σαν ρεντ μπουλ εμείς εδώ!>>.

 

Image

Ο πάλεο …DJ – σεφ Γιώργος επί τω έργω για άλλο ένα πάλεο …ρεμίξ.

 

Ο ρόλος του ιστορικού βέβαια πάει χέρι χέρι με αυτή του DJ, όσον αφορά, την πάλεο πρακτική διατροφική φιλοσοφία. Η πρακτική φιλοσοφία του ρεμίξ είναι ύψιστη αξία για έναν πάλεο σεφ σαν τον Γιώργο ο οποίος φοράει και ένα μπλουζάκι με πρωταγωνιστή του έναν DJ σεφ που έχει για πικάπ του τα μάτια μιας κουζίνας και μια ατάκα που τονίζει ότι <<Η μουσική είναι φαγητό για την ψυχή.>>.  Όπως μας λέει ο Γιώργος, που είχε δουλέψει για χρόνια 16ωρα σε κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου, πριν να έρθει στο Βερολίνο, <<Εδώ στην κουζίνα μας έχει πολύ αυτοσχεδιασμό. Επειδή δεν είναι μια παραδοσιακή κουζίνα από την μία τα υλικά μας δεν έχουν γεωγραφικά όρια, μπορεί να είναι από την Αφρική, την Ασία, την Βραζιλία κτλ. και από την άλλη λόγω του ότι δεν χρησιμοποιούμε τα υλικά που έχουν κάποια κλασικά πιάτα, παίρνουμε παραδοσιακές συνταγές, ή, κλασικές γαλλικές συνταγές ας πούμε και τους κάνουμε ένα πάλεο ρεμίξ!>>. Ένα τέτοιο νόστιμο ελληνικό πάλεο ρεμίξ που είχε μαγειρέψει πρόσφατα ο Γιώργος ήταν ένα πάλεο στιφάδο, όπου το πόδι του Γερμανού λαγού ζύγιζε ενάμιση κιλό: <<όταν τους το έλεγα στην Κρήτη, δεν με πιστεύανε. Μήπως ήταν κατσίκι μου λέγανε;>>.

Κάθε είδος αυτοσχεδιασμού, όμως, απαιτεί και καλό ένστικτο. Και η σχέση της μοντέρνας διατροφής μας με το ένστικτο είναι ένα καίριο ζήτημα για τους φαν του πάλεο. Τα διατροφικά μας ένστικτά από την μία ατροφούν μέσα στην γραμμή παραγωγής και κατανάλωσης των μοντέρνων σιτηρών, δημητριακών και βιομηχανοποιημένων κρεάτων, στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ. Τρώμε χωρίς μέτρο, ρυθμό και σκοπό λοιπόν. Και από την άλλη τα ένστικτα των πρώτων βοηθειών του σώματός μας χτυπάνε καμπανάκι όταν δεν αντέχουν άλλο μέσα στο διατροφικό περιβάλλον των παραπάνω τροφών. Το ενδιαφέρον εδώ λοιπόν είναι ότι όσοι πάσχουν από ευαισθησίες και αλλεργίες στα παραπάνω τρόφιμα αναγκαστικά ακολουθούν μια δίαιτα έπειτα που είναι καθαρά πάλεο! Με άλλα λόγια τα σώματά τους διαγράφουν αυτομάτως τον μοντέρνο τρόπο διατροφής μας. 

Image

Όπως μας επισήμανε η Ειρήνη: <<Αυτή η πάλεο ιδέα μεγαλώνει γιατί ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι βγάζουν τα υλικά αυτά από την διατροφή τους. Πολλοί άνθρωποι δεν αντέχουν το γλουτένιο. Πολύς κόσμος είναι πάλεο λοιπόν επειδή δεν μπορεί να φάει κάποια πράγματα, χωρίς να συνειδητοποιούνε ότι υπάρχει αυτό το κίνημα!>>.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι το 2013 ήταν μια χρυσή χρονιά για το πάλεο στην Αμερική καθώς σύμφωνα με το σάιτ του Huffington Post η συγκεκριμένη δίαιταήταν <<η πιο γκουγκλαρισμένη δίαιτα το 2013. Κάποιοι διάσημοι πιστοί της και δημοφιλή μπλογκ σαν τα Nom Nom Paleo και Paleo OMG, έκαναν το 2013 χρονιά του Πάλεο>>, αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο του σάιτ.

Image

Ενώ πρόσφατα το δεύτερο ρεστωράν Sauvage άνοιξε στην σικάτη και ακριβή περιοχή Πρενζλάουερ Μπέργκ του Βερολίνου (http://sauvageberlin.com/en/prenzlauerberg/) και το φαγητό του έλαβε πολλά αστέρια από έναν από τους πιο αυστηρούς Γερμανούς κριτικούς φαγητού τον Χάιντς Χόρμαν της Βερολινέζικης εφημερίδας Berliner Morgenpost. Η λέξη πάλεο δεν είναι μια άγνωστη λέξη στα πιο ακριβά γκουρμέ εστιατόρια του κόσμου. Ο Γιώργος μας τόνισε ότι <<αν κοιτάξεις κάποια γκουρμέ πιάτα, πολλά από αυτά πληρούν τις πάλεο προδιαγραφές…>>.

 

Image

 

Ο θεατρικός συγγραφέας Τζώρτζ Μπέρναρντ Σω είχε πει ότι <<Δεν υπάρχει πιο ειλικρινής αγάπη από την αγάπη για το φαγητό>>. Για τον Μπόρις, που θεωρεί το πάλεο ρεστωράν παιδί του, αυτό είναι κάτι πολύ αληθινό και ισχυρό. Ακόμη και απελευθερωτικό για την ύπαρξή μας: <<Το πάλεο δεν είναι μονάχα μια προτροπή να ζούμε με βάση τα ένστικτά μας. Μέσω της διατροφής αυτής δεν βλέπω το φαγητό σαν κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχώ, για το οποίο πρέπει κάθε μέρα να μετράω τις θερμίδες μου και το οποίο πρέπει να έχω υπό έλεγχο. Αισθάνομαι ελεύθερος μέσω του πάλεο και αυτός είναι ο κύριος στόχος μας εδώ. Η ελευθερία.>>.  

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s