DIE PARTEI – Tο Γερμανικό Σατιρικό Κόμμα, Συνέντευξη με τον Μάρτιν Ζόνενμπορν

Ενα κόμμα, το Die Partei, που διεκδικεί το απόλυτo τίποτα. Και ένας ηγέτης, ο Μάρτιν Ζόνεμπορν, που έχει αναγάγει το χαβαλέ σε ανώτατη πολιτική πράξη. Το Die Partei θα μπορούσε να έρχεται από ένα μακρινό μέλλον. Τότε που ως διά μαγείας τα προβλήματα του κόσμου θα έχουν λυθεί και οι πολιτικοί θα διαγωνίζονται στο ποιος θα πει το πιο έξυπνο αστείο. Για την ώρα, το κόμμα του χιουμορίστα κύριου Ζόνεμπορν δοκιμάζει τις αντοχές της γερμανικής σοβαρότητας –ή σοβαροφάνειας;– και διερευνά τις ρωγμές του γερμανικού ορθολογισμού, υπονομεύοντας μέσω της διακωμώδησης την καθεστηκυία πολιτική τάξη της Γερμανίας. Οι απογοητευμένοι από αυτήν έχουν μια κάποια εναλλακτική και πρωτίστως διασκεδαστική αντιπρόταση.

Image

Ελευθεροτυπία, Περιοδικό Ε, 22.09.2013

Συνέντευξη: Σπύρος Χατζηγιάννης

O Τιτανικός των επερχόμενων γερμανικών εκλογών που θέλει να βυθίσει με σατιρικό τρόπο το καράβι της υποκρισίας, της σοβαροφάνειας και της ακατάσχετης αερολογίας των μεγάλων κομμάτων εκεί ονομάζεται Die Partei. Το Κόμμα, δηλαδή. Ενα κόμμα με αρχηγό του τον πρώην αρχισυντάκτη του μηνιαίου γερμανικού πολιτικού σατιρικού περιοδικού Titanic με έδρα τη Φρανκφούρτη. Συναντήσαμε τον εκρηκτικό καπετάνιο Μάρτιν Ζόνεμπορν στο ειδυλλιακό προάστιο του δυτικού Βερολίνου Σαρλότενμπουργκ, όπου μας εξήγησε γιατί η Μέρκελ πρέπει να μπει επειγόντως σε…κλουβί, πως το κόμμα του θα χτίσει ένα νέο… τείχος γύρω από τη Γερμανία και την άποψή του για την α λα Μόντι Πάιθον ποδοσφαιρική μονομαχία μεταξύ ελλήνων και γερμανών φιλοσόφων. Αν μη τι άλλο, ο Ζόνεμπορν και το κόμμα του παρέχουν εύφορες σουρεαλιστικές πολιτικές ιδέες σε μια περίοδο γενικότερης πολιτικής και οικονομικής κρίσης, εντός και εκτός Γερμανίας, όπου ο άνυδρος πολιτικός λόγος δημιουργεί το εύλογο ερώτημα: Θα μπορούσε ποτέ το χιούμορ να είναι μια στιβαρή πολιτική ιδεολογία; Ποτέ μη λες ποτέ, φάνηκαν να μας ψελλίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, οι πικάντικες απαντήσεις του απολαυστικού και αντισοβαροφανούς γερμανού πολιτικού.

Image

Γιατί συμμετέχετε στις γερμανικές εκλογές;

«Αυτή τη φορά είναι έκπληξη ότι παίρνουμε μέρος στις εκλογές. Γιατί στις προηγούμενες εκλογές δεν μπορούσαμε. Είναι γενικά μια περίπλοκη ιστορία, αλλά για να το κάνω ξεκάθαρο και απλό: Θέλουμε να πάρουμε την εξουσία! Με σατιρικό τρόπο».

Τι κοινό έχετε με το ιταλικό σατιρικό κόμμα Movimento 5 Stelle, του Πέπε Γκρίλο; Είστε ο Γερμανός Γκρίλο;

«Η μόνη ομοιότητα είναι ότι και τα δύο κόμματα έχουν την ίδια βασική ιδέα και έναν αρχηγό. Δεν υπάρχει όμως καμία ομοιότητα μεταξύ του προγράμματος των δύο κομμάτων. Ο Γκρίλο, βέβαια, είχε πολύ περισσότερους ψηφοφόρους από εμάς, γιατί η κατάσταση στην Ιταλία της κρίσης είναι απελπιστική. Περισσότερες ομοιότητες έχουμε με τον δήμαρχο του Ρέικιαβικ στην Ισλανδία. Στην προεκλογική του καμπάνια υποσχέθηκε σε όλους δωρεάν πετσέτες για σάουνα και ότι σε οχτώ χρόνια το Κοινοβούλιο της Ισλανδίας θα είναι χωρίς ναρκωτικά!»

Ποια είναι η σχέση της πολιτικής με την κωμωδία;

«Δεν υπάρχει καμία! Πρώτα από όλα οι πολιτικοί θεωρούν ότι στην πολιτική σάτιρα κάποια αστεία δεν είναι σοβαρά. Επειτα δεν έχουν την αίσθηση, ή την ικανότητα, της αυτοειρωνείας. Θα θέλαμε να κάνουμε σοβαρή πολιτική, αλλά δεν το ξέρουν, γιατί είμαστε από τον Τιτανικό!»

Πώς θα περιγράφατε τους δύο κύριους αντίπαλους των τωρινών εκλογών στη χώρα σας, την Ανγκελα Μέρκελ των Χριστιανοδημοκρατών (CSU) και τον Πέερ Στάινμπρουκ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD);

«Για τον Στάινμπρουκ δεν του αξίζει ούτε μία λέξη. Η κυρία Μέρκελ είναι ηλίθια. Oλα τα λαϊκά κόμματα στη Γερμανία δεν έχουν λόγο ύπαρξης αλλά δεν το ξέρουν. Το 2011, όταν συμμετείχαμε πρώτη φορά στις γερμανικές εκλογές, συνειδητοποιήσαμε ότι τα κόμματα στη χώρα μας δουλεύουν πλέον χωρίς κανένα περιεχόμενο. Το Die Partei είναι το κόμμα το οποίο προσπαθεί να καταλάβει την εξουσία χωρίς να έχει κανένα περιεχόμενο».

Κάποιοι γερμανοί πολιτικοί επιστήμονες έχουν αποκαλέσει το κόμμα σας ένα αστείο. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

«Θα μπούνε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και τότε θα δούμε ποιος αστειεύεται ή όχι. Ετοιμάζουμε κάτι και για την κυρία Μέρκελ. Οπως με τον Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, θα κάνουμε μια δημόσια δίκη και θα την έχουμε μέσα σε ένα κλουβί στο κέντρο ενός ποδοσφαιρικού σταδίου».

Εάν εκλεγόσασταν αρχηγός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, ποιο θα ήταν το πρώτο μέτρο που θα λαμβάνατε – ή τα τρία πρώτα μέτρα;

«Η δίκη της Μέρκελ. Επειτα θα επιβάλλαμε ένα ανώτατο όριο διαβίωσης που  το υπολογίζουμε στο 1.000.000 ευρώ, ή μάλλον 1.000.000 ελληνικές δραχμές. Θα θέλαμε, επίσης, να κάνουμε μια γεώτρηση τύπου “fracking’ (σ.σ. μέθοδος εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου) στον υπουργό περιβάλλοντος εδώ, τον Πέτερ Αλτμάιερ. Και να φτιάξουμε ένα τείχος γύρω από τη Γερμανία! Α, θέλουμε να καταργήσουμε και τη θερινή ώρα, αλλά να κρατήσουμε τη χειμερινή, ώστε να μπορούμε να κοιμόμαστε μία ώρα παραπάνω! Αυτό θα άρεσε πολύ στους Ελληνες».

Τον Αύγουστο διαδηλώσατε στην πύλη του Βραδεμβούργου εδώ στο Βερολίνο εναντίον του μαζικού τουρισμού στην πόλη. Μεταξύ άλλων, δηλώσατε «δεν μας αρέσουν οι τουρίστες. Σας παρακαλούμε επιστρέψτε στο σπίτι σας». Μήπως όμως είστε κι εσείς τουρίστες στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας;

« Χα, χα! Οχι, είμαστε πολύ αγαπητοί γιατί προσπαθούμε σε αυτή την πολύ βαρετή προεκλογική εκστρατεία να δώσουμε ένα άλλο χρώμα και ενδιαφέρον. Επίσης, το να κάνεις διαδηλώσεις εναντίον του τουρισμού είναι ένας πολύ φθηνός τρόπος λαϊκισμού. Είμαστε μοντέρνοι και χωρίς περιεχόμενο λαϊκιστές! Α, και η υπεύθυνη της καμπάνιας μας στο Βερολίνο είναι μια Ελληνογερμανίδα».

Image

Υπήρξατε για χρόνια αρχισυντάκτης στο μηνιαίο σατιρικό περιοδικό Titanic  και οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι σας έχουν γράψει τη δική τους χιουμοριστική ιστορία στη Γερμανία. Τι τίτλο θα βάζατε για τις τωρινές εκλογές;

«Η δικτατορία. Η δικτατορία του κεφιού. Μας θεωρούν ένα διασκεδαστικό κόμμα, οπότε θα είμαστε μια διασκεδαστική δικτατορία με ανθρώπινο πρόσωπο. Ευχαριστώ τους Ελληνες για τη γέννηση της δημοκρατίας, θα το δουλέψουμε παραπάνω αυτό».

Μιας και αναφέρεστε στη χώρα μας, σε πρόσφατη συνέντευξη στο περιοδικό «Σπίγκελ» αναφέρατε ότι θα θέλατε να κάνετε στο γερμανικό κρατικό κανάλι ZDF ότι έκανε η ελληνική κυβέρνηση με την ΕΡΤ. Ποια είναι η θέση του κόμματός σας για την ελληνική κρίση και τον γερμανικό δάκτυλο σε αυτή;

«Αγαπάμε τους Ελληνες και είμαστε περισσότερο φίλοι με αυτούς παρά με τις τράπεζες. Πιστεύουμε ότι θα ήταν καλύτερα τα χρήματα να δοθούν απευθείας σε αυτούς παρά στις τράπεζες. Κατά τη γνώμη μας οι τράπεζες πρέπει να καταργηθούν και να γίνουν ΑΤΜ μηχανήματα αναλήψεως χρημάτων. Καλύτερα να έχουμε 600 ΑΤΜ παρά 600 τράπεζες».

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας κωμικοί;

«Μου αρέσει πολύ το βρετανικό χιούμορ. Σαν τους Μόντι Πάιθον. Εχουμε μια ταινία με το όνομα “Die Partei”, όπου παίζουν πραγματικοί πολιτικοί, αλλά όλα τα κανάλια στη Γερμανία αρνήθηκαν να την παρουσιάσουν. Γι’ αυτό προτείνω να προβληθεί στην ελληνική τηλεόραση!

Γνωρίζετε, φαντάζομαι, το γνωστό βίντεο/σκετς των Μόντι Πάιθον με τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ γερμανών και ελλήνων φιλοσόφων, που έληξε 0 – 1 με κεφαλιά του Σωκράτη στο τέλος του ματς μετά το Εύρηκα του Αρχιμήδη. Η γερμανική ομάδα δεν βοηθήθηκε από την αλλαγή του Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν με τον Καρλ Μαρξ. Ποιος παίκτης θα ήσασταν στην ομάδα σας και ποιος θα ήμουν εγώ στην ελληνική ομάδα;

«Εγώ θα ήμουν ο Βίτγκενσταϊν, γιατί ήξερε να φτιάχνει καλά τείχη, οπότε θα ήταν καλός αμυντικός, μάλλον γι’ αυτό φάγαμε το γκολ με την αλλαγή του. Εσείς νομίζω θα ήσασταν ο Σωκράτης, αφού είστε και από την Αθήνα!»

Το παρελθόν της Ανγκελα Μέρκελ και η άνοδός της στην εξουσία πάντως, παρότι ήταν το αγαπημένο παιδί του Χέλμουτ Κολ, του οποίου το περιοδικό σας του κόλλησε το παρατσούκλι «Ο αχλαδοκέφαλος», είναι ένα μεγάλο μυστήριο εντός και εκτός Γερμανίας και υπάρχουν υπόνοιες ότι μπορεί να ήταν συνεργός της Στάζι στα νιάτα της. Ποια είναι η θέση σας για το θέμα;

«H κυρία Μέρκελ είχε ένα μέγα σχέδιο ώστε  γκρεμίζοντας το Τείχος αυτή και οι ανατολικογερμανοί φίλοι της να εισέλθουν και να κυριεύσουν τους υπόλοιπους Γερμανούς, να ληστέψουν τον γερμανικό λαό και να μπουν παντού Ανατολικοί σε αξιώματα κλειδιά της χώρας. Εκτός από τη θέση του προπονητή της Εθνική ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας μας!» (σ.σ. προπονητής της οποίας είναι ο εβραϊκής καταγωγής Γιόακιμ Λεβ…).

Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα που έχει πει ποτέ η κυρία Μέρκελ;

«Δεν έχει πει ποτέ της κάτι ενδιαφέρον».

Image

Μπορείτε να μας πείτε κάποιο αστείο για την κυρία Μέρκελ;

«Εχουμε κάνει πολλά αστεία εναντίον της, γι’ αυτό η σχέση μας μαζί της είναι τεταμένη! Παλιότερα κάποιος είχε ζητήσει από την κυρία Μέρκελ να κάνει καλύτερα χτενίσματα. Με αφορμή αυτό, εμείς κάναμε κάποιες προτάσεις για να αλλάξει το πρόσωπό της. Να έχει, ας πούμε, το πρόσωπο του Χέλμουτ Κολ ή τα πισινά ενός πιθήκου! Της είχα στείλει αυτή την ιδέα όταν ήμουν αρχισυντάκτης στο Titanic και γι’ αυτό δεν με συμπαθεί. Σκεφτόμαστε να κάνουμε και μια νέα αφίσα με τη Μέρκελ και τη φράση “Η κυρία Μέρκελ είναι ανίκανη και δεν έχει σώας τας φρένας της”! Είναι μια φράση του 15ου αιώνα όταν το Βατικανό δεν είχε έναν, αλλά, τρεις Πάπες!»

Image

Γιατί τα μέλη του κόμματός σας φοράνε όλοι ένα γκρίζο κουστούμι με μια κόκκινη γραβάτα;

«Ηταν το πιο φθηνό κουστούμι που μπορούσαμε να αγοράσουμε από γνωστό πολυκατάστημα εδώ. Κοστίζει 49 ευρώ και η γραβάτα είναι δωρεάν!»

Αν μπείτε στη Γερμανική Βουλή δεν θα σας δούμε δηλαδή να φοράτε κανένα κουστούμι τύπου Αρμάνι, Γκούτσι κτλ.;

«Χα, χα! Οχι, όλοι θα φοράνε το ίδιο κουστούμι. Εκτός από την ελίτ του προσωπικού του περιοδικού Titanic που θα διαθέτουν πολύ ακριβά και σινιέ κουστούμια».

Το πρωί της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου, την επομένη των εκλογών δηλαδή, πώς θα είστε εσείς και το κόμμα σας;

«Θα είναι σαν την 19η Σεπτεμβρίου του 2011, στις τελευταίες εκλογές που πήρα μέρος και είχα έναν τρελό πονοκέφαλο από την πολύ μπίρα που ήπια. Μπίρα τύπου πιλς από τη βόρεια Γερμανία, από όπου και κατάγομαι.

Ποιος είναι
O Mάρτιν Zόνεμπορν είναι 48 χρόνων και κατάγεται από το Γκέτινγκεν της Γερμανίας. Σπούδασε επικοινωνία, γερμανική φιλολογία και πολιτικές επιστήμες στο Μούνστερ, τη Βιέννη και το Βερολίνο. Η πτυχιακή του εργασία είχε θέμα το περιοδικό Titanic και «το εύρος της αποτελεσματικότητας της σάτιρας». Το 1995 αρχίζει να γράφει για το Titanic, το 2000 γίνεται αρχισυντάκτης του και το 2004 ιδρύει το Die Partei. Οι φάρσες του έχουν γράψει ιστορία στη Γερμανία. Μεταξύ άπειρων άλλων, το 2002 έστειλε επιστολές –τάχα– δωροδοκίας σε επισήμους της ΦΙΦΑ που ψήφιζαν για τη χώρα που θα αναλάμβανε το Μουντιάλ του 2006. Eνας από αυτούς έπεσε στη φάρσα-φάκα και ψήφισε υπέρ της Γερμανίας!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s